3 tips voor een mooi sprekend portret | fotograaf Enkhuizen

Ga maar zitten en lach eens naar het vogeltje, of nog beter, zeg eens Spaghettiiiiiiiiiiiiiiiii. We kennen het allemaal, dat onzekere gevoel wat naar boven komt als je ineens met je neus voor een camera wordt gezet. Zelfs wanneer je zelf de shoot graag wilde.


Tijdens een lifestyle fotoshoot ligt de nadruk meer op de spontane foto's, je bent in een omgeving die er toe doet voor de foto, in het bos, aan het strand of in dat leuke eetcafe. Door de beweging kom je meestal al vrij snel in een spontane flow en kan ik als fotograaf raak schieten.


Met een sprekend portretshoot is dat wat anders, je zit of staat voor een achtergrondscherm en je bent je ineens heel bewust van je lichaam. Je voelt hoe je zit, staat en waar je handen zijn. Je moet bewust in de camera kijken en voelt dat je wat verkrampt. Bij kleine kinderen zie ik de onzekerheid direct terug in hun gedrag, de tong gaat naar buiten of de fake-smile komt naar voren, allemaal logische reacties want die camera kan best confronterend zijn.


portret fotograaf Enkhuizen

Een aantal tips die kunnen helpen bij het ontspannen voor de camera.


In eerste instantie houd ik het het liefst klein, ik kom graag bij jullie thuis met mijn achtergrond scherm en kruk, zodat de omgeving al vertrouwd is. Daarnaast maak ik geen gebruik van studiolampen maar van het natuurlijke licht vanuit het raam. Het kan zijn dat we daarvoor wel even een kleine verbouwing van de huiskamer moeten doen, om het licht vanuit de juiste hoek te laten komen.


De tweede tip is, ga ook nu in de beweging, ik zal je daar tijdens de schoot zeker aanwijzingen voor geven. Beweeg je armen heen en weer, verzit, beweeg je hoofd. Op die manier ontstaat er een flow en verkramp je minder op de foto. We blijven ook altijd kletsen tijdens de shoot en ik laat met regelmaat even de foto's in de camera aan je zien. Zodat je je steeds meer op je gemakt zult gaan voelen.


fotograaf Hoorn

En misschien wel de belangrijkste tip van de drie, go with the flow! Geniet van het moment en zet al die kritische stemmetjes in je hoofd gewoon even uit.


Bij kleinere kinderen is ook de tip om het zo klein mogelijk te houden, wanneer bijvoorbeeld oudere broers, zussen, neefjes, ooms en tantes achter mij gaan staan, gaan de ogen vrijwel altijd omhoog of opzij, weg van de lens. En er zijn kinderen die dan juist overstuur raken van alle aandacht. Ik neem altijd ruim de tijd, probeer echt contact te maken met het kind en schiet veel en als een kind echt niet wil nemen we gewoon even een pauze, of twee of drie. En in het uiterste geval kom ik gewoon een andere dag terug.


portret fotograaf Grootebroek


Ben je opzoek naar een fotograaf voor een portretstoot, maar misschien twijfel je nog een beetje of het wel wat voor je is. Hopelijk heb ik je onzekerheid een wat kunnen wegnemen. Ik leid je door de hele shoot heen en ik houd altijd ruimte voor jouw eigen inbreng! Het is vooral ook heel gezellig! Neem een kijkje op deze pagina voor informatie en tarieven. Het sprekend portret kan je zowel voor je kinderen boeken, voor dat pareltje aan de muur, of als cadeau voor opa en oma. Of voor zakelijke shoots, voor profielfoto's op LinkedIn en andere socialmedia of websites. Ik woon zelf in Enkhuizen en fotografeer graag in de omgeving, Hoorn, Enkhuizen, maar ik rijd ook gerust een stukje verder voor een shoot, geen enkel probleem!


36 weergaven